Retete culinare retete legume smantana, din cea mai mare colectie de retete retete legume smantana traditionale.Retete culinare
Laptuca

Home | Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |

In trecut, se consuma o laptuca amara la gust; trebuie sa remarcam ca Naturii si gradinarilor le-au fost necesare secole de rabdare si de pricepere pentru a obtine laptuca dulce pe care o cunoastem astazi.

Indicatii

Laptuca nu este doar un aliment racoritor; în primul rând, ea este o planta bogata în elemente minerale: fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, iod, fluor (care faciliteaza cresterea osoasa), clorofila, carbonat de calciu... Vitaminele A, B, C si D.
Dar elementul caracteristic al acestei legume este lactucarium-u\, foarte pretios în tulburarile nervoase: insomnie, spasme ale viscerelor, tuse nervoasa, tuse convulsiva, palpitatii sau tahicardie, hiperexcitatie sexuala si nervoasa.
Oamenii de stiinta apropie actiunea lactucarium-ului de aceea a opiului, fara ca acesta sa prezinte inconvenientele celui de-al doilea (constipatie, anorexie, tulburari functionale ale aparatelor circulator si digestiv).
în farmaciile homeopate exista înca, înregistrat în Codex, un extract alcoolic de lactucarium simplu, sub forma de pastile si de sirop.


Efectele lactucarium-ului se constata folosind extractul fluid de laptuca, pe care dr. H. Vignes îl recomanda în doza de doua sau trei linguri pe zi, pentru combaterea dismenoreei si excitatiei sexuale la femei.
Prin lucrarea lui A. Murray (1793), Henri Leclerc citeaza cazul unui englez care a cunoscut bucuriile paternitatii abtinându-se sa manânce seara laptuca, desi aceasta era pentru el un deliciu.
Pe contemporani, aceasta legenda îi poate face sa zâmbeasca, dar consumatorul din acea epoca avea deja vagi cunostinte stiintifice despre laptuca.

Intr-adevar, efectul sedativ al acestei plante este apreciat de mai bine de doua mii de ani! Anticii o foloseau si pentru a combate incontinenta urinara. In zilele noastre, aceasta proprietate, la fel ca cele precedente, a fost confirmata de medicina moderna.
Cei care consuma cu regularitate laptuca apreciaza si efectul sau laxativ; celuloza pe care o contine combate constipatia, stimuleaza intestinele lenese si împiedica fermentatia intestinala.
Pentru utilizarea în scopuri terapeutice, Raymond Dextreit recomanda laptuca „cultivata", nu pe cea salbatica, deoarece proprietatile acesteia sunt mai numeroase.
Saraca în hidrocarbonati, laptuca va fi un deliciu pentru diabetici, care o pot consuma fara grija.
Consumul de suc de laptuca este un mod placut de însanatosire. Rezultatele se obtin daca tratamentul se face timp de doua, trei sau chiar patru saptamâni; la capitolul consacrat lamâii, am constatat ca este vorba de o terapie blânda, care dezintoxica organismul încet si în profunzime.
Sub forma de decoct, laptuca este un remediu care favorizeaza evacuarea tubului digestiv, alina tusea nervoasa si provoaca somn. Totodata, se doreste eficienta în afectiunile în care ficatul este marit (hepatomegalie). Reteta este folosita de secole: se pune o laptuca într-un litru de apa. Se fierbe timp de 45 de minute. Se beau trei pâna la patru cesti pe zi, dupa masa. Cei care au insomnii pot bea înca o cana cu 20 de minute înainte de culcare.

Uz extern

Ten uscat: se fierb doua laptuci cu cotor cu tot, în 1,5 I de apa, timp de 25 minute. Se strecoara. Se toarna lichidul într-o sticla închisa ermetic. Se utilizeaza ca lotiune, dimineata si seara. Acest decoct nu se pastreaza mai mult de trei zile.
Lotiunea calmeaza iritatiile, elimina roseata, combate acneea.

Insolatii: se fierbe o laptuca la foc mic, timp de o ora. Se strecoara. Se aplica din abundenta pe partile afectate, cu un tampon curat. Se reia operatia de doua ori pe zi.

Panaritiu: se fierb câteva frunze în putina apa, se scurg si se aplica pe locul afectat, fixându-le cu ajutorul unui bandaj. Se aplica trei cataplasme pe zi.

Oftalmie: se fierbe o lingurita de seminte de laptuca într-un castron cu apa, timp de zece minute. Se strecoara. Se lasa sa se raceasca. Se aplica pe ochi sub forma de comprese.


Va dorim pofta marePolitica de confidentialitate

Copyright -https://www.retete-online.com