Retete culinare retete legume smantana, din cea mai mare colectie de retete retete legume smantana traditionale.Retete culinare
Papadia

Home | Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |

Anticii nu sau înselat: pâna în secolul alXlXlea, ei au folosit papadia mai ales ca planta medicinala.

Indicatii

Papadia îmbina de minune placerea gustativa cu actiunea terapeutica. Dar putini îî cunosc cu adevarat valoarea, lata ce afirma despre aceasta dr. Henri Leclerc:
„Mi-am putut da seama, în urma observatiilor personale, ca papadia are într-adevar proprietatea de a favoriza eliminarea bilei: am obtinut rezultate bune cu suc proaspat, în doza de 50, pâna la 100 grame, la bolnavii cu afectiuni cronice ale ficatului, la subiecti cu afectiuni biliare, care prezentau colelitiaza; sub influenta medicatiei, crizele dureroase s-au atenuat si am observat ameliorarea simptomelor de insuficienta hepatica (icter, fermentatii intestinale, scaune decolorate etc). Rezultatele tratamentului depind, în mare masura, de modul de preparare a medicamentului: sucul pe care îl secreta primavara radacina de papadie este apos, subtire si putin gustos, în timp ce sucul recoltat în august si în septembrie este gros, opac, cu un gust amar foarte accentuat; dar acesta din urma, care are cel mai bogat continut în elemente active, trebuie folosit."'
în afara actiunii sale asupra ficatului si vezicii biliare, papadia este un ajutor considerabil în tulburarile circulatorii (cianoze, varice).

Care sunt cazurile în care este indicata folosirea acestei plante? Papadia li se recomanda persoanelor care au un nivel ridicat al colesterolului sangvin, pentru ca are o actiune hipocolesterolemianta; celor care au nevoie de un tonic care sa le stimuleze organele digestive si secretorii, pentru o mai buna digestie a alimentelor si o mai buna eliminare a deseurilor alimentare; celor care li se recomanda cresterea debitului urinar, pentru ca potasiul din planta îi confera calitati diuretice; celor care doresc sa apeleze la un remediu natural pentru prevenirea formarii calculilor biliari.
Nu trebuie sa aveti retineri în a folosi sistematic aceasta planta atunci când doriti sa va curatati sângele de impuritati, sa tratati dermatoze de origine hepatica, sa alinati durerile reumatice, în special în cazurile de reumatism asociate cu o insuficienta hepatica sau biliara.

„Pentru a obtine o actiune rapida asupra sângelui, prin efectul de purificare sl îmbogatire cu fier, papadiile se folosesc tocate, apoi trecute printr-o presa pentru a extrage din ele sucul, care trebuie baut imediat si în cantitate cât mai mare cu putinta."


Foarte bogata în fibre vegetale, papadia împiedica activ asimilarea nedorita a zaharului si faciliteaza evacuarea materiilor fecale.
Sub forma de salata sau bautura, papadia este un remediu excelent! Dar si frunzele si radacinile, asociate, ocupa un loc de cinste în farmacopeea populara.
Decoct pentru scaderea valorii colesterolului: se fierb 15 g de frunze si 15 g de radacini într-un litru de apa, timp de 30 de minute. Se strecoara. Se bea câte o cana, cu cinci minute înaintea meselor principale.

Tulburari ale ficatului: se fierb timp de 30 de minute 25 g de frunze si 25 g de radacini într-un litru de apa. Se strecoara. Se bea câte o ceasca, înaintea celor trei mese.

Anorexie, constipatie: se pun 20 g de frunze si 20 g de radacini într-un litru de apa. Se lasa la macerat 24 de ore. Se strecoara. Se bea câte o ceasca înainte de fiecare masa.

Acnee, celulita: se fierb 25 g de frunze si 25 g de radacini într-un litru de apa. Se lasa sa fiarba cinci minute si sa infuzeze înca zece. Se bea câte o ceasca înaintea celor trei mese.

Uz extern

Sub forma de decoct, planta întreaga este indicata pentru a trata cataracta (boala a ochilor): se pun la fiert câte 10 g din fiecare: cozi, frunze, muguri de flori - în trei sferturi de litru de apa. Se fierb 20 de minute. Se strecoara. Se fac spalaturi oculare de patru sau cinci ori pe zi. Decoctul se prepara în fiecare zi (pentru a fi folosit proaspat).
Par gras: se toaca marunt frunze proaspete de papadie. Se aplica pe parul uscat, se pastreaza cu ajutorul unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu sampon.

Doua retete pentru atenuarea pistruilor:
1. Se lotioneaza pistruii cu suc proaspat de papadie.
2. Se pun 15 g de flori si frunze proaspete într-o jumatate de litru de apa. Se fierb zece minute. Se lasa la racit. Se foloseste ca lotiune.

Va dorim pofta mare

Politica de confidentialitate

Copyright -https://www.retete-online.com