Retete culinare retete legume smantana, din cea mai mare colectie de retete retete legume smantana traditionale.Retete culinare
Portocala

Home | Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |

Acest fruct este originar din tara mandarinilor. Portocalul era raspândit în Siria si în Egipt înca de la începutul erei crestine. Cultura lui a început sa se extinda în Europa în perioada primelor cruciade.

Indicatii

Calitatile curative ale portocalei erau cunoscute si apreciate din secolul al Xlll-lea, când era prescrisa bolnavilor.
A enumera proprietatile portocalei înseamna a aminti mai întâi calitatile sale remineralizante: fiind un mare depozitar de saruri minerale - mai ales calciu - acest fruct fortifica organismul, stimuleaza imunitatea naturala, luptând împotriva bolilor infectioase.

Calciul este utilizat integral de catre organism, datorita fosforului care permite fixarea lui.
în afara acestor doua elemente, compozitia acestui aliment face ca el sa fie recomandat copiilor în crestere, anemicilor, bolnavilor cu stari febrile, convalescentilor.
Ficatul, rinichii si intestinele sunt organele pe care portocala le stimuleaza energic, curatând organismul în profunzime si debarasându-l de toxinele si de deseurile sale. Aceasta proprietate detoxifianta, datorata potasiului pe care îl contine, prezinta interes mai cu seama pentru persoanele care acuza constant stari de oboseala; acumularea deseurilor si a toxinelor este adeseori cauza starii de oboseala fizica.

A face o cura de portocale înseamna, de fapt, a face tratament împotriva îmbatrânirii, în toate sensurile cuvântului.
Frumoasa curtezana Ninon de Lenclos nu atribuia, oare, portocalei secretul eternei sale tinereti?

Portocala trebuie mâncata dimineata, pe stomacul gol - în masura în care este tolerata de stomac - înainte de prânz si de cina.
Nu va pierdeti rabdarea, uneori sunt necesare una sau doua luni de cura pentru a obtine rezultatul scontat.
Cu toate acestea, Raymond Dextreit este de parere ca o buna detoxifiere este posibila în trei zile, consumând exclusiv portocale.

Acest fruct este benefic si pentru cei suferinzi de tromboza, de fragilitate capilara, hepaticilor si persoanelor al caror sânge este prea gros.

întaritoare si reechilibranta al sistemului nervos prin fosforul pe care îl contine, portocala este recomandata bolnavilor de nervi. Cunoscuta ca un laxativ usor, ea este indicata persoanelor constipate, ale caror intestine sunt fragile.
O cura de portocale se dovedeste salutara si în tratarea afectiunilor stomacului, ficatului si rinichilor.
în sfârsit, cantitatea mica de elemente glicogenice din acest fruct îl recomanda diabeticilor.
Dintre toate sucurile de fructe, sucul de portocale este, cu siguranta, bautura cea mai populara. Beti mult suc de portocale, un pahar dimineata, pe stomacul gol, alt pahar la prânz si al treilea la masa de seara.


Din coaja de portocala fiarta în apa se obtine un medicament natural împotriva constipatiei: se fierbe coaja unei portocale în 300 ml de apa, timp de 20 de minute. In general, aceasta prima apa fiind amara, se arunca. Reluati operatia, fara a uita, de aceasta data, sa îndulciti preparatul cu putina miere sau cu zahar nerafinat. Se scoate coaja, se lasa sa se usuce pe o suprafata curata si se manânca. In multe cazuri, coaja de portocala este suficienta pentru a provoca eliminarea scaunelor tari. Preparata astfel, coaja stimuleaza secretia biliara si peristaltismul intestinal.

Doriti un aperitiv bun pentru stomac? Lasati la macerat 30 g de coaja de portocala amara (netratata) într-un litru de vin, timp de opt zile. Se strecoara înainte de a fi servit.

Din florile si frunzele de portocal se obtine o infuzie folosita de regula ca sedativ si somnifer, în insomnie, în starile de agitatie nocturna si în migrene.
In caz de insomnie, puteti alege între infuzia de flori si cea de frunze:

Infuzia de flori: se fierbe o lingura de flori într-un sfert de litru de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea câte o ceasca dupa primele doua mese si înca una cu un sfert de ora înainte de culcare.

Infuzie de frunze: patru sau cinci frunze în 250 ml de apa clocotita, se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se administreaza ca si infuzia de flori.

Nervozitate: infuzie din 100 g flori la un litru de apa clocotita. Se lasa 15 minute, apoi se strecoara. Se bea câte o ceasca dupa cele trei mese si înca una înainte de culcare.

Dureri de cap si migrene de origine nervoasa: Se lasa sa infuzeze 15 g de flori si 15 g de frunze într-un litru de apa clocotita timp de zece minute. Se bea câte o ceasca dupa cele trei mese si înca o ceasca înainte de culcare.
Aceasta cura trebuie urmata cel putin trei saptamâni.

Uz extern

Piele flasca: se lasa sa infuzeze timp de zece minute, într-un litru de apa clocotita, 10 g de frunze si 10 g de flori. Se strecoara. Se lasa sa se raceasca. Se foloseste ca lotiune dimineata si seara. Pastrata într-un flacon închis ermetic, aceasta lotiune ramâne activa timp de doua zile.

Masca de portocale cu efect calmant: se curata de coaja o portocala si se zdrobeste fructul cu furculita. Se amesteca pulpa bine zdrobita cu o lingurita de smântâna proaspata. Se aplica pe fata si se lasa 20 de minute înainte de a clati.


Va dorim pofta mare

Politica de confidentialitate

Copyright -https://www.retete-online.com