Retete culinare retete legume smantana, din cea mai mare colectie de retete retete legume smantana traditionale.Retete culinare
Strugurii

Home | Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |

Parerile sunt împartite în privinta originii lor: unii îi considera originari din Armenia, altii din Asia Occidentala. Dar aceasta polemica nu are decât o importanta minora pentru noi.

Indicatii

Strugurii constituie un remarcabil izvor de sanatate. Odinioara se recurgea la cura de struguri pentru a scapa de numeroase boli. Redescoperita în zilele noastre, aceasta modalitate de tratament, daca nu este facuta cu minimum de precautie, poate avea un efect nedorit asupra intestinului, putând duce la constipatie. Astfel, înainte de a alege cura exclusiva, este preferabil sa se înceapa în felul urmator: sa se suprime micul dejun si sa se consume progresiv, dimineata, pe stomacul, gol pâna la 400 g de struguri. Se recomanda ca prânzul si cina sa înceapa prin consumarea a 200-300 g de struguri, astfel încât cantitatea consumata zilnic sa fie de aproximativ 1 kg. In acelasi timp, trebuie redus treptat consumul alimentelor bogate în glucide (alimente si bauturi dulci, pâine si fainoase).

Daca problemele dumneavoastra de sanatate sunt minore, va puteti limita la acest tratament simplu, facut trei sau patru saptamâni. Daca aveti afectiuni mai grave, dupa câteva zile, puteti opta pentru cura exclusiva: doua pâna la trei kilograme pe zi - în mai multe reprize - timp de sase zile, fara alta hrana, si fara a consuma alcool. Datorita marii sale puteri energizante, strugurii fac sa dispara complet senzatia de foame.

Atunci când cura de struguri este urmata cu regularitate, rezultatele sunt excelente. Cei care sufera de guta, reumatism si artroza resimt o profunda alinare deoarece acest fruct debaraseaza tesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse.

Persoanele anemice prind putere. Regulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar si pentru hipotensivi. Cura de struguri curata rinichii (mai ales în caz de nefrita), diminueaza aciditatea urinara, scade cantitatea de acid uric, are o actiune benefica asupra ficatului.
în bolile de nutritie, cura de struguri este o terapie des recomandata. Nu putem omite aparatul cardiovascular, asupra caruia ea are o remarcabila actiune tonica.
Diabeticii nu sunt exclusi de la aceasta cura, deoarece strugurii contin zaharuri cu ardere lenta, care se asimileaza cu usurinta. In plus, zaharul din struguri îngrasa mai putin decât glucidele altor alimente.
Rahiticii, persoanele care acuza frecvent stari de oboseala, cei demineralizati, vor trebui si ei sa subscrie la acest tratament sanatos care este indicat, de asemenea în toate bolile de sânge si ale aparatului circulator, în arterioscleroza etc.
în timpul curei exclusive, nu trebuie sa se consume decât struguri (bine copti; fructe si suc). Puteti mânca alternativ struguri albi, struguri negri si alte soiuri.
De ce toate aceste calitati? Pentru ca strugurele are asupra sângelui un puternic efect depurator si alcalinizant, este un factor care amelioreaza circulatia, un tonic si un detoxifiant al organismului, un diuretic exceptional; marind debitul urinar, el duce la resorbtia unor edeme.
Puterile miraculoase ale strugurelui se datoreaza remarcabilei sale structuri: numeroase saruri minerale - calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc... bioelemente: enzime, substante radioactive... si vitaminele A si C, ca si toate vitaminele din grupa B, zaharuri (glucoza si levuloza).
Cu totul extraordinar este faptul ca strugurele ne ofera proprietatile sale medicinale fara a suprasolicita aparatul digestiv; este fructul cel mai bine digerat de stomac.

Zaharurile sale, care se depun în ficat si în muschi sub forma de glicogen, se transforma în glucoza la cea mai mica solicitare a organismului; din aceasta cauza, el este alimentul ideal al tuturor celor care fac sport de performanta. Pentru aceasta proprietate si multe altele, strugurele este recomandat astenicilor si copiilor.

Trebuie sa mâncati struguri zilnic daca vreti sa depasiti anotimpul rece fara dificultati. Intarindu-ne imunitatea naturala, el ne protejeaza de guturai si de gripa.
Strugurele curata bine intestinul, astfel încât, consumându-l cu coaja si cu sâmburi, el permite persoanelor care sufera de constipatie sa profite de darnicia sa.
„Atentie, însa! în timpul unei cure de durata, este bine sa se consume o mare parte din struguri sub forma de suc, pentru a evita excesul de tanin ce poate duce la o alta forma de constipatie, prin astringenta. Cojile si sâmburii vor fi eliminate fara probleme de catre persoanele care sufera de dispepsle prin secretiile hiperacide, la care acestea (cojile si sâmburii) risca sa provoace fenomene secretorii exagerate."
Bogat în vitamina B, acest fruct este înzestrat cu virtuti calmante, sedative si hipnotice. Incercati, timp de câteva saptamâni, sa va înlocuiti somniferul cu un pahar de suc de struguri, chiar înainte de culcare; acest tratament natural, extrem de simplu, Ie-a redat uneori somnul celor care sufereau de insomnii.
Veti retine deci importanta curei cu suc de struguri pentru toate proprietatile enuntate. Aceasta este însa ineficienta asupra intestinului, si deci asupra constipatiei, fara celuloza si fara pectinele continute de sâmburi, care „matura" peretii intestinali.
Stafidele sunt cu mult mai energizante, poseda proprietati calmante si sunt eficiente sub forma de ceai pectoral (pentru piept). Ele sunt recomandate mai cu seama în regimul hepaticilor, al persoanelor care sufera de afectiuni pulmonare, respiratorii, renale si biliare.

Din cauza stropirii viilor, se recomanda cu insistenta ca fiecare ciorchine de strugure sa fie foarte bine spalat la robinet sub jet de apa.

Printre corespondentele mele, doua femei au facut cura de struguri. Ele va împartasesc experienta lor în modul cel mai simplu: 1. „... Mai întâi, starea în care ma gaseam înainte de a începe cura de struguri:
- O stare proasta a pielii, datorita nesigurantei noii noastre alimentatii...
- Sufar de pe urma unei digestii lente: o proasta digestie a grasimilor si a meselor prea „sofisticate"... Atunci fac o indigestie de toata frumusetea... ceva îngrozitor!
- încerc sa gasesc greutatea „ideala"... In urma cu doua luni, cântaream 85 kilograme la 1,68 m înaltime. Inainte de cura cu struguri, aveam 80 kilograme, ca urmare a unei alimentatii mai usoare.
împrejurarile care m-au determinat sa ma „arunc" în aceasta „aventura" sunt urmatoarele: cautam, înca de anul trecut, ceva lamuriri despre cura cu struguri. Am descoperit cartea Johannei Brandt ... Dupa ce am citit-o, m-a convins. La treaba!
lata faptele: doua zile dupa ce mi-am golit stomacul (într-un mod nu tocmai agreabil), ca urmare a indigestiei, am încercat, urmând niste sfaturi, sa ajunez doua sau trei zile. Dupa ce am ajunat timp de 18 ore, am avut migrena... Spre ora 15, am mâncat struguri, procedând conform indicatiilor: 100 pâna la 150 g, de sapte ori pe zi. Dupa primele trei zile mi-a fost suficient, dar din doua în doua ore, atunci când simti ca-ti este de ajuns, merita sa astepti sa-ti revina pofta de mâncare. Nu am simtit nevoia sa beau, cu exceptia unui pahar si jumatate de suc de struguri, pe stomacul gol, conform indicatiilor. Am facut în asa fel încât sa manânc odata cu cei din familie (trebuia sa ne întoarcem în nord, din motive familiale). Am procedat astfel timp de zece zile. Dupa aceste 10 zile, am revenit la alimentatia normala, mâncând multe cruditati, în cantitati mici... Nu am avut nici o tulburare digestiva în timpul curei.

Rezultatele: m-am simtit bine în timpul curei. Calatoria de 1000 km parcursi în trei zile s-a desfasurat de minune, ceea ce m-a determinat sa spun: strugurele este consistent! Mai putina oboseala în timpul zilei. Neplacerile au disparut... Am descoperit cât este de placut sa ai o digestie buna si sa fii în forma pentru treburile zilnice. Nu mai am probleme cu nervii, caci acum stau bine cu moralul si am un somn foarte bun; mi se întâmpla sa ma trezesc între orele unu si trei dimineata. S-a sfârsit... bineînteles, continuând sa manânc usor seara. Intr-un anumit fel, am simtit ca renasc pierzând kilogramele suplimentare.
Am pierdut în timpul curei 4 kilograme, da, 4 kilograme în zece zile, fara a avea nici o problema. De atunci, am mai scazut un kilogram, iar acum am 75 kilograme, la 1,68 m înaltime. Se apropie de normal... Digerând mai bine, elimin mai bine deseurlle alimentare si toxinele. Sunt mai usoara, deci mai activa. Cred ca voi continua sa slabesc treptat, pâna când voi atinge greutatea „ideala".
In concluzie, cura cu struguri mi-a oferit mult pentru ca ea m-a ajutat sa ma redescopar, sa ma bucur de sanatate. Toate facultatile mele au sporit, datorita faptului ca digestia se face într-adevar în timpul repausului. Ma simt mai detasata si de problemele materiale; ele se rezolva de la sine... fara efort...
Pot sa o dovedesc, nu am decât 28 de ani si, va asigur, abia acum simt ca traiesc ca la 18 ani! Ma simt tânara, în vreme ce atunci ma simteam bolnava si obosita."
(D-na D. M. Gerbepal 88)
2. „... Pierderea somnului, oboseala la trezire, negi pe degetul mare, în ciuda tuturor tratamentelor pe care le-am încercat timp de 3 ani.
Am facut o cura de zece zile cu struguri de masa (pâna la 2,5 kilograme pe zi) din proprie vointa, mâncând toate soiurile de struguri (dupa o zi de ajunat, am luat purgative si am facut clisme).

Niciodata nu am resimtit oboseala, nu mi-a fost rau în timpul curei si nu am simtit nici dezgust pentru struguri. Cu toate ca nu mâneam decât struguri.
Dimpotriva, curând m-am simtit în forma. Gradinaream, gateam pentru familia mea, conduceam (masina)...
Dupa o saptamâna, aproape îmi regasisem somnul si, mai ales, trezirea era perfecta: nu mai simteam acea profunda oboseala la desteptare.
Negul din jurul unghiei, care ma facea sa sufar, s-a uscat. A disparut, fara a mai aparea vreodata. Si, cu toate acestea, încercasem homeopatia (ce a avut rezultate bune la copiii mei care aveau negi plantari), acupunctura, fusesem la tot felul de tamaduitori, încercasem diferite plante si chiar sedinte de cauterizare la dermatolog.
Ma gândesc sa încep o noua cura din septembrie.
Câtiva prieteni fac si ei aceasta cura." (D-na D. T. Entramase)

Revista Les Quatre Saisons {Cele patru anotimpuri) a publicat un excelent studiu asupra curei de struguri facuta de 300 de cititori. Fara a epuiza problema, aceasta ancheta ofera informatii pretioase asupra rezultatelor obtinute, mai ales în: afectiuni digestive, ale pielii, oboseala, irascibilitate, obezitate, normalizarea valorilor colesterolului, ureei, glicemiei...
Va adresez insistent invitatia sa parcurgeti acest studiu (prin corespondenta: TE VIV, 6, rue Sauinier, 750 Paris).

Retete

Astm: se iau 150 g de struguri bine spalati. Se pun în mai putin de 500 ml de apa. Se fierb 15 minute. Se strecoara dupa racire. Se beau trei sau patru pahare în timpul zilei. Se îndulceste de preferinta cu miere.

Litiaza: 100 g de struguri si 100 g de puterea ursului (raisin d'ours). Se pun în 500 ml de apa si se fierb cam zece minute. Se strecoara. Ceaiul obtinut se bea în cinci prize în timpul zilei.

Tuse: 200 g de stafide, 600 g de zahar, 100 g de must de struguri. Se fierb stafidele în 300 ml de apa, timp de zece minute si se strecoara. Acest decoct se pune pe abur si se adauga, putin câte putin, zaharul, dizolvându-l pâna la obtinerea unui sirop. Se adauga mustul (100 g) si 150 g de miere. Se ia o lingura dimineata, pe stomacul gol, alta la culcare, dar si în timpul zilei, daca se declanseaza o criza de tuse.

Uz extern

Masca tonifianta pentru ten normal: un ciorchine de strugure din cultura biologica (sau un ciorchine obisnuit, dar foarte bine spalat sub jet de apa, la robinet). Se zdrobesc boabele si cu un tampon de vata se umezeste usor pielea fetei. Se lasa sa actioneze doua sau trei minute, apoi se clateste. Tenul dumneavoastra va straluci!

Oftalmie: se fierb 100 g de vita în 300 ml de apa. Se lasa la racit. Se strecoara. Se fac spalaturi de trei ori pe zi cu un tampon de vata îmbibat în preparat. Acest colir nu trebuie pastrat mai mult de 24 ore.

Dermatoze: se curata 100 g de vita, se pun în 500 ml de apa si se fierb 15 minute. Se strecoara. Se spala partea afectata cu un tampon de vata îmbibat în preparat. Apoi se aplica un tampon uscat si se acopera cu un bandaj, lasându-l timp de trei ore. Aceasta operatie se repeta de trei ori pe zi. Lotiunea trebuie folosita în ziua respectiva.

Va dorim pofta marePolitica de confidentialitate

Copyright -https://www.retete-online.com