![]() | ![]() |
Compoturi
Home
| Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |
Fiecare gospodina, are compotul, acritura specifica, speciala, care difera de cele procurate din comert. Pentru iarna, se pot conserva, crude sau fierte, fructe si zarzavat, fie in congelator, fie sterilizând cu aburi in borcane. Pentru aburire, se captuseste fundul vasului cu paie sau hârtie de ziar. Borcanele se inchid ermetic cu capace sau cu celofan si se leaga bine. Sterilizarea cu aburi se efectueaza impachetând borcanele cu conserve in hârtie de ziar, apoi se pun intr-un vas mare, pe foc mic, la sterilizat. Deasupra, se pune o cârpa umeda, iar in vas se toarna apa cât sa le cuprinda (pâna la nivelul gurii borcanelor). Dupa ce se ia vasul de pe foc, se acopera cu paturi, lasându-le macar 24 de ore pentru a distruge bacteriile, apoi se scot borcanele, numai dupa ce s-au racit, si se pun la loc in camara.
Se aleg visine frumoase si sanatoase si se pun intr-un vas, alternativ cu zahar tos. Pentru 1 kg de fructe se calculeaza 600 g zahar. Dupa o zi, când zaharul s-a topit, se pune in borcane cu câte 1 vârf de cutit de acid salicilic (conservant) deasupra. Se inchid etans borcanele sau se pune celofan umezit si se leaga bine, apoi se pun in camara la locul lor definitiv. Macar o luna nu trebuie sa fie miscate. Siropul ramas se toarna in sticle, se leaga sau se pun dopuri cu filet; este delicios cu apa minerala.
Se fierbe un sirop calculând 1 kg de zahar si 3 lingurite de acid salicilic (conservant) la 1 litru de apa. Se curata 4 kg visine si se pun in sirop clocotit din jumatate in jumatate de kilogram. Se lasa in sirop pâna când apa incepe sa clocoteasca, atunci se ia cu lingura spuma de deasupra si se pune in borcane cu siropul turnat deasupra. Când s-a racit, se pune 1 lingura de rom sau de alcool la câte 2 litri, se leaga si se asaza in camara. Se poate pune si in borcane mari pentru ca si desfacute se pot pastra mult timp.
Visinele frumoase si sanatoase se pun in borcane de 300 ml si se pun in fiecare 100 g zahar tos si 50 ml rom. Se pot lega imediat si se pun in camara. Iarna sunt foarte bune pentru creme si pentru ornat, zeama este mai gustoasa decât orice lichior de visine.
Visinele lovite, dar sanatoase, se curata de codite, se indeparteaza sâmburii si se pun in borcane de 1-2 litri, in straturi alternative cu zahar tos. Deasupra, se pune un strat de zahar si se pune o lingura de rom. Se acopera cu o farfurie si se tin 10 zile la soare, doar dupa aceea se leaga. Se pot servi ca garnitura la fripturi.
Se amesteca 5 kg visine fara sâmburi cu 1/2 kg zahar tos si 100 g conservant. Se pun imediat in borcane si se asaza in camara. Nu se vor misca un timp din locul lor. Sunt foarte bune ca garnitura la fripturi, ca umplutura pentru lipii si ca atare.
Fructele frumoase si sanatoase se curata, se spala si se scurg bine. Se pun in borcane mici si se toarna peste ele apa carbogazoasa. Se leaga imediat si se pun in camara la locul lor definitiv. Sunt recomandate pentru diabetici, pentru ca se pot indulci inainte de a fi consumate.
Fructele frumoase si sanatoase se pun in borcane si se toarna deasupra sirop preparat dintr-un litru de apa cu 500 g de zahar. Se lasa sa stea 1-2 minute, apoi se toarna siropul inapoi in vas si se fierbe mai gros. intre timp, fructele se acopera sa nu se raceasca. Se executa oparirea din nou. La a treia oparire, se pune putin conservant in sirop si asa se toarna peste fructe. Se leaga imediat si borcanele se tin acoperite cu o patura o zi.
Se toarna 1 kg de zahar tos pe 1 kg de capsune curatate si se amesteca timp de o ora cu o lingura de lemn. Se adauga putin conservant, se toarna in borcane si se leaga.
Capsunele curatate si spalate se presara de seara cu zahar. Pentru 1 kg de fructe curatate se pun 500 g de zahar. A doua zi, se scot fructele si zeama se fierbe pâna când scade la jumatate, se pun inapoi fructele si se fierb 15 minute. Se adauga 1 vârf de cutit de conservant, dar nu se mai fierbe, cl doar se amesteca si se toarna in borcane preincalzite. Se leaga si se tin acoperite cu paturi pâna a doua zi.
Fructele frumoase si sanatoase se pun in borcane si se toarna deasupra sirop preparat dintr-un litru de apa cu 500 g de zahar. Se lasa sa stea 1-2 minute, apoi se toarna siropul inapoi in vas si se fierbe mai gros. intre timp, fructele se acopera sa nu se raceasca. Se executa oparirea din nou. La a treia oparire, se pune putin conservant in sirop si asa se toarna peste fructe. Se leaga imediat si borcanele se tin acoperite cu o patura o zi.
Acest compot este recomandat sa fie preparat acolo unde zmeura creste in gradina. Zmeura culeasa bob cu bob se pune in borcane si se opareste a doua zi de doua ori cu sirop - la un litru de apa se calculeaza 500-600 g zahar. Siropul se toarna inapoi in vas si se fierbe din nou. La a treia oparire, se adauga 1 vârf de cutit de conservant, se toarna peste zmeura, borcanele se leaga bine si se tin acoperite cu paturi pâna a doua zi.
Se zdrobesc in borcan 1 kg de fructe si se amesteca cu un litru de apa si 10 g conservant. Se lasa sa stea o zi, apoi se strecoara prin tifon peste 1 kg de zahar. Se asteapta pâna când se scurg, se amesteca bine si se leaga. Se poate tine proaspat in camara toata iarna.
Zmeura se caleste timp de 5-10 minute, apoi se zdrobeste si se cântareste. La 1 kg zmeura se pun 600 g de zahar si se fierb mai departe amestecând incontinuu, pâna când zmeura scursa pe farfurie incepe sa se gelatineze. Se toarna in borcane de 300 ml si doar a doua zi se leaga, când suprafata s-a uscat.
Coacazele bine spalate in ciorchini se pun la calit intr-un vas. in continuare, se prepara la fel ca jeleul de zmeura, dar se pune mai mult zahar (800 g la 1 kg de fructe zdrobite). Este glazura preferata a torturilor si tortlettelor.
Agrisele sanatoase necoapte se curata, se pun in borcane si se oparesc cu sirop - la un litru de apa 600-700 g zahar - de doua ori. Siropul se toarna inapoi in vas - intre timp, fructele se acopera cu o farfurie sa nu se raceasca - si se fierbe din nou. Dupa a doua oparire se pune in fiecare borcan 1 vârf de cutit de conservant, se leaga imediat si se acopera bine cu paturi.
Caisele sanatoase si tari se curata de coaja, se taie in doua si se pun pe o sita la sulfatare. Se spala bine in trei ape cu otet, apoi se tavalesc câte una in zahar tos. Se pun in borcane si se pune in fiecare 1 vârf de cutit de conservant. Se leaga si se pot pune in camara la locul lor definitiv. Nu va fie frica de sulfatare, nu distruge vitaminele sau gustul fructelor daca sunt spalate bine in apa cu otet!
Gemul cel mai gustos se prepara din piersici marunte, moi. Piersicile marunte se curata de coaja, se indeparteaza sâmburii si se cântaresc. Fructele se fierb pâna când zeama lor se ingroasa, atunci se adauga 500 g de zahar la 1 kg de fructe si se fierb inca 10-15 minute. Se adauga 1 vârf de cutit de conservant, se pune in fiecare borcan o lingura de rom si se leaga. isi mentine culoarea si gustul timp de un an.
Se fierbe un sirop dintr-un kilogram de zahar, 500 ml apa si 2 lingurite de conservant. Se curata piersicile, se taie in doua si se fierb in sirop ca macaroanele. Fructele se scot pe rând din sirop cu o andrea si se pun in borcane. Doar a doua zi se leaga.
Se indeparteaza sâmburii din 5 kg prune, se amesteca bine cu 1 kg de zahar tos si 10 g conservant. Se pun imediat in borcane la locul lor definitiv si nu se vor misca din loc. Iarna se folosesc la galustele cu prune, la lipii sau ca garnitura la fripturi.
Se curata prunele, se spala si se pun in borcane de 500 ml. Se pun in fiecare borcan 200 g zahar tos si se toarna deasupra 100 ml rom. Se leaga imediat si se pun in camara la locul lor definitiv.
Se aprind bucati mici de sulfat si se acopera cu borcane de 1 litru. Când borcanele s-au umplut cu aburi de sulfat, se pun in ele prunele spalate si se acopera cu o farfurie ca aburii sa nu iasa. intre timp, se fierbe siropul: la 1 litru de apa se pun 250 g de zahar si aproximativ 100 ml de otet slab. Se da gust cu scortisoara si cuisoare. Siropul fierbinte se toarna peste prune si borcanele se leaga imediat, apoi se acopera cu paturi. Siropul cu otet neutralizeaza gustul sulfatului, care mentine tari prunele pe timpul intregii ierni. Aceasta acritura/compot este cea mai gustoasa garnitura la mâncarurile din pasare si peste.
Francezii il numesc „confiture des vieux garcons". Acest compot crud se prepara incepând din primavara, pâna la sfârsitul toamnei. Fructele se asaza in straturi, in cantitate egala cu zaharul, in ordinea in care se coc in natura. Se incepe cu ciresele, capsunele si se continua cu zmeura, coacazele, caisele si piersicile. Se stropeste fiecare strat cu 2-3 linguri de rom tare (sau alcool rafinat putin diluat). Apoi se continua cu fructele de toamna, se incheie cu felii de portocale si se pune zahar tos deasupra. Fructele preiau nu numai gustul zaharului si al romului, cl si diferitele arome, din acest motiv are un gust deosebit, puternic aromat.
Se zdrobesc 1 kg de struguri albi si rosii si se lasa sa stea timp de o ora cu 800 g zahar. Apoi se paseaza putin printr-o sita si se fierb la foc mic, pâna când zeama lor scursa pe o farfurie devine sticloasa. Se toarna in borcane preincalzite si se pun la loc cald, ca suprafata sa se intareasca, iar a doua zi se leaga.
Se curata merele acrisoare de coaja, se razuiesc si se cântaresc. Se adauga la 5 kg de fructe 1 kg de zahar si 100 g de conservant, apoi se toarna in borcane. Se leaga, se asaza la locul lor in camara si nu vor fi miscate o vreme. Sunt foarte bune ca umplutura pentru stru-dele si in lipii.
Se curata coaja subtire de la 4 portocale si de la o lamâie si se taie in fâsii. Pielita alba se curata si se arunca. Fructele se taie felii si se fierb pâna se inmoaie, cu coaja impreuna, in atâta apa, cât sa le cuprinda. Apoi se adauga zaharul, câte 400 g zahar la 1 kg fructe si se fierb amestecând 10-20 de minute. Se toarna in borcane, se leaga si se lasa acoperite in paturi, pâna se racesc.
Se curata coaja subtire a lamâilor mijlocii si se taie felii. Se
indeparteaza pielita alba si se arunca. Miezul se taie rondele.
Se pun
deasupra 750 ml de apa la fiecare lamâie si se lasa sa stea asa
24 de ore. A doua zi, aceasta zeama se fierbe cu coaja cu tot, pâna
când scade la jumatate si se adauga pentru fiecare lamâie
200 g de zahar. Se fierbe totul la foc mic timp de 30 de minute, apoi
se adauga 1 vârf de cutit de conservant, se toarna in borcane
si se leaga numai a doua zi.
Politica de confidentialitate |