Retete culinare retete legume smantana, din cea mai mare colectie de retete retete legume smantana traditionale.Retete culinare
Glosar cocktails, cocktailuri, coctailuri exotice

Home | Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |


After Dinner

Tradus literal din limba engleza „dupa masa", indica o bautura amestecata in mod ideal pentru a usura digestia.


Caipirinha si Batida

Bauturi amestecate, provenind din Brazilia, fiind puse la punct pe parcursul a numai câtiva ani foarte multe variante care au stat la originea unei vaste si bine populate familii. in marea majoritate a cazurilor, sunt compuse din rachiul national brazilian, Cachaga, la care se adauga alte ingrediente alcoolice, siropuri, fructe, sucuri de fructe, zahar de trestie si sunt servite intotdeauna cu gheata farâmitata. Pentru Caipirinha, se folosesc pahare old fashioned, iar pentru Batida, tumbler sau highball. Pentru a obtine aceste amestecuri, este necesar sa se foloseasca blenderul. in afara de stramosuj Caipirinha, mai sunt cunoscute Caipiroska, Caipirissima, Caipirita. in ce priveste Batida, amintim versiunile cu cocos, cu banane, cu mango si variantele Batidas Abaci, Goiaba si Carneval.

COBBLER

 

Termenul provine din limba engleza si inseamna „cizmar". Indica familia de bauturi lungi, frapate, slab alcoolizate, preparate cu sucuri proaspete, distilate de baza si/sau lichioruri pentru corectie si, câteodata, cu sifon. Bauturile Cobbler sunt preparate direct in pahare goblet incapatoare, largi si rotunde, cu picior inalt si se orneaza intotdeauna cu fructe proaspete insirate pe o scobitoare. Din aceasta familie fac parte Whiskey Cobbler, Gin Cobbler, Claret Cobbler, Port Wine Cobbler, Rum Cobbler, Brandy Cobbler, Sherry Cobbler si multe altele.


COCKTAILURILE SANATATII

Familie foarte recent aparuta, de bauturi usoare, slab alcoolizate si sanatoase. Aparute in urma unei cercetari atente de marketing, efectuata ca urmare a cererii crescute de bauturi cu gradatie alcoolica scazuta si care sa contina ingrediente hranitoare. Aceste drinks-uri sunt preparate intotdeauna in blender, cu gheata, o baza alcoolica si, uneori, un corector ca siropuri diferite, fructe proaspete sau iaurt. Se servesc in pahare highball sau tumbler, cu paie si sunt ornate cu fructe proaspete.


COCKTAILURI DIETETICE

Aparute la Evian, cunoscuta statiune termala franceza, aceste bauturi nu trebuie, in nici un caz, sa contina alcool, zahar sau diferite siropuri, fiind permisi doar indulcitorii sintetici. Sunt preparate in blender, cu fructe, legume, gheata la care se adauga, in unele cazuri, apa carbogazoasa sau plata si nu trebuie sa depaseasca niciodata 100 de calorii pe doza. Se servesc in cupe mari, de 30 cl daca se adauga apa, altfel, in pahare highball sau tumbler.

COLADA

Familie de bauturi foarte populare in regiunea Caraibilor. Stramosul acestei familii este Pina Colada, clasificata printre cocktailurile mondiale IBA si, datorita marelui succes pe care-l au, ceruta in toata lumea, in foarte numeroase variante. Preparate in blender, la viteza mare, cu gheata pisatn, aceste bauturi au intotdeauna ca baza principala sucul de ananas la care s<? adauga baza alcoolica, de obicei rom in diferite versiuni, un ingredient pentru corectarea gustului, diferite sucuri si siropuri, frisca si, aproape intotdeauna, lapte de cocos si crema de cocos. Decoratiunea se face intotdeauna cu ananas si cu una sau mai multe cirese conservate in alcool (de tipul visinatei).

COLLINS

Bauturi lungi care au ca principale ingrediente suc de lamâie,-sirop de zahar, sifon si distilat de baza, totul amestecat cu gheata. Aceste cocktailuri se servesc in pahare tumbler. Printre cele mai cunoscute, amintim Tom Collins. John Collins, Mint Collins, Rum Collins, Sloe Gin Collins, Apricot Collins si Gables Collins.

COOLER

Bauturi lungi care pot fi preparate cu baze alcoolice, siropuri, vinuri si diferite sucuri, folosind, cu gheata sfarâmata, mixing glass-ul sau bostonul si completând continutul paharului cu sifon sau ginger ale. Din acest grup fac parte Vodka Cooler, Wine Cooler, Scotch Cooler, Sherry Cooler, Boston Cooler, Harvard Cooler, Rum Cooler, Rock and Rye Cooler etc.

Crusta

In prepararea unei bauturi, acest termen indica metoda prin care se acopera cu zahar marginea paharului. Aceasta se inmoaie in albus de ou, sucuri de fructe sau lichioruri colorate si se asaza pe zaharul intins intr-o farfurioara.

Cup

Bautura lunga si racoritoare, consumata, in special, ca aperitiv, preparata in bol (bowl). Ingredientul principal este vinul care poate fi spumos, licoros, alb, rosu sau cidru din fructe la care se adauga lichioruri pentru corectarea gustului sau doze mici de distilate. Pe lânga cuburile de gheata, decoratiunea poate consta in fructe proaspete taiate in bucati si rondele de diferite citrice. Din aceasta familie fac parte Champagne Cup, Cider Cup, Loving Cup, Sauteme Cup, Stirrup Cup etc.

Daisy

Familie de bauturi lungi de origine americana, având ca ingrediente distilat de baza, suc de lamâie, diferite siropuri si apa carbogazoasa. Se servesc intotdeauna in pahare tumbler cu gheata farâmitata si bucatele de fructe proaspete in lichid. Mai cunoscute sunt Gin Daisy, Rum Daisy, Canal Street Daisy, Vodka Daisy si Chocolate Daisy.

Egg nog

Amestecuri pe baza de oua proaspete, lapte si frisca, in combinatie cu distilate si care pot fi servite reci sau calde. Este bautura traditionala de Craciun in tarile nordice. Este vorba despre o varianta a bauturilor Flip. in afara de cocktailul international Brandy Egg Nog, mai sunt apreciate Baltimore Egg Nog, Christmas Egg Nog, General Harrison's Egg Nog, Rum Egg Nog, Cider Egg Nog.

Energy drink

Familie de bauturi combinate care cuprinde short drinks si long drinks ce contin smântâna, lapte, oua, fructe proaspete si o doza moderata de distilate, lichioruri de corectie si diferite siropuri. Dat fiind numarul mare de cocktailuri Care fac parte din familia respectiva, aceste drinks pot fi preparate direct, Conform retetei, in diferite tipuri de pahare sau utilizând shakerul ori blenderul. Din aceasta familie fac parte cocktailurile Flip, Egg Nog, unele cocktailuri fara alcool si foarte numeroase amestecuri preparate cu frisca precum Alexander, Grasshopper, Golden Cadillac, Golden Dream, King Alfonso si White Russian.

Fix

Amestecuri lungi in care elementul principal il constituie siropul de ananas si sucul de lamâie sau de lamâie verde combinate cu un corector alcoolic. Compozitia trebuie servita cu gheata, in tumbler; se orneaza cu felioare de lamâie si cu bucati de ananas fie pe marginea paharului, fie in lichid. Foarte cunoscute sunt Brandy Fix, Rum Fix si Whiskey Fix.

Fizz

Familie mare a bauturilor lungi, preparate, in general, in shaker, compuse dintr-o baza alcoolica, suc de lamâie si zahar. Se servesc in pahare tumbler mici sau mijlocii si completate cu sifon, apa tonica sau carbogazoasa. Spre deosebire de familia bauturilor Sour, Fizz au o cantitate mai mare de zahar care ajuta la reducerea gustului aspru al lamâii. in afara de clasicul Gin Fizz, mai sunt cunoscute si Silver Fizz, Pink Rose Fizz, Alabama Fizz si May Blossom Fizz.

Flap

Termen care indica un brandy la care se adauga apa carbogazoasa.

Flavoured

Termen care apare pe produsele alcoolice englezesti si care inseamna gust, aroma (flavour).

Flip

Bauturi amestecate, servite, cu câtva timp in urma, calde si ale caror ingrediente erau oua batute, bere, nucsoara, distilat si ghimbir. Astazi se consuma si reci si contin o baza alcoolica, care poate fi si vin, galbenus de ou, zahar si gheata sfarâmata, totul amestecat in shaker. Foarte apreciate sunt Porto Flip, Whiskey Flip, Coffee Flip, Sloe Gin Flip si Hot Brandy Flip.

Fl. Oz.

Abreviere de la flouid ounce, „uncie fluida". Masura de capacitate egala cu 28,4 cm3 in Marea Britanie si egala cu 29,6 cm3 in Statele Unite.

Floater

Termen indicând o bautura care se obtine turnând intr-un pahar old fashioned apa minerala si facând sa pluteasca la suprafata, ajutându-se de dosul unei lingurite, o doza de distilat.

FOAMING COCKTAIL

Inseamna, in traducere literala, „cocktail spumos" si indica orice bautura a carei preparare prevede folosirea albusului de ou care, agitat in shaker impreuna cu alte ingrediente si cu gheata, produce un strat decorativ de spuma alba.

Frappe

Bautura pentru calmarea setei, pe baza de lapte proaspat la care se adauga sucuri de fructe si gheata pisata, totul amestecându-se intr-un mixer electric. Este vorba, in general, despre un amestec fara alcool, dar, in unele cazuri, este corectat cu un distilat sau cu un lichior dulce si colorat. in Statele Unite, termenul indica, insa, un short drink obtinut prin turnarea unui lichior intr-un snifter plin cu gheata pisata si servit cu paie scurte.

Frozen sau Froozen

Cocktailuri preparate in blender cu o baza alcoolica, fructe proaspete, sucuri de fructe si siropuri. Aceste amestecuri sunt servite intotdeauna cu multa gheata pisata sau doar sfarâmata.

Grog

Bautura calda preparata cu un distilat de baza, diluat cu apa fierbinte, indulcit cu zahar sau cu miere, scortisoara si o felie de lamâie in care se infig câteva cuisoare. Termenul grog era folosit mai demult pentru a denumi romul. Deriva din grogne, denumire a unei tesaturi folosita pentru confectionarea mantiei lui Edward Veron, amiralul marinei engleze, poreclit in anturajul sau Old Grog.

Het Pint

Bautura traditionala scotiana pentru Anul Nou, pregatita cu whisky, oua, zahar intr-o carafa mare, completata cu bere blonda si cu un praf de nucsoara rasa.

HlGHBALL

Bauturi lungi care au ca ingredient principal o bautura racoritoare gazoasa (apa tonica, bitter lemon, ginger ale, cola etc.) si/sau o baza alcoolica si/sau un corector, cu gheata din abundenta, servite in paharul incapator care si-a luat apoi numele de la acest cocktail (de la 25 cl pâna la 33 cl ). Celebre sunt Cuba Libre, Gin Tonic, Spritzer, Bulldog Highball, Bitter Highball, London Buck, Cablegram Highball, Horse's Neck, Vodka Lemon si Vodka and Tonic.

HOT DRINKS

Familie de bauturi amestecate sau combinate care se servesc fierbinti.

ICE CREAM SODA

Amestec clasic american compus din diferite sortimente de inghetata, lapte si sifon, servita in pahare highball.

JULEP

Este vorba despre bauturi mai mult sau mai putin lungi in care elementul esential sunt frunzele de menta proaspata. Acestea trebuie strivite in pahar cu un pisalog, amestecate cu gheata sfarâmata si, câteodata, si cu zahar. Mai demult, pentru prepararea acestei bauturi originare din Kentucky, era folosit doar Bourbon, dar astazi se utilizeaza si distilate de baza, vinuri obisnuite si spumoase. Printre cele mai cunoscute cocktailuri Julep sunt Mint Julep si Brandy Julep.

LONG DRINK

Sunt amestecuri cu o baza de distilat si/sau lichior, sucuri de fructe si/sau siropuri, dar si vinuri fermentate vechi sau mai proaspete. Se prepara fie direct in paharul tumbler, fie cu ajutorul bostonului si sunt servite intotdeauna cu gheata din abundenta. Long drinks cuprind toate bauturile lungi.

LOW ALCOOL DRINK

Cocktailuri pe baza de gradatie alcoolica scazuta. Din acest grup fac parte Cocktailurile sanatatii, Sparklings si Sherbet's.

Mixing spoon

Este lingura cu mâner lung folosita la mixing glass. Acest accesoriu este prevazut cu un disc de metal la capatul mânerului, care serveste la strivirea Ingredientelor solide, cum ar fi coaja citricelor si frunzele de menta.

MULL

Face parte din familia asa-numitelor hot drinks. Este echivalent cu termenul frantuzesc brule, vinul fiert aromatizat (in tarile nordice se refera si la bere). Bautura combinata, se obtine adaugând in vinul alb sau rosu, destul de corpos, condimente ca scortisoara, cuisoare sau nucsoara, coaja de lamâie, felii de portocala si distilate de vin sau de alt tip. Amestecul trebuie incalzit la foc mic, pentru ca alcoolul sa nu se evapore, si va fi servit, indulcit cu zahar, in pahare speciale pentru bauturi calde.

NO ALCOOL DRINK

Sunt cocktailurile fara alcool, cum ar fi cele dietetice, Ice cream soda si bauturile preparate din sucuri si diferite bauturi racoritoare.

ON THE ROCKS

Este o bautura alcoolica simpla sau combinata, servita cu cuburi de gheata.

PlCK ME UP

Este un tip de cocktail foarte tonifiant, denumirea sa insemnând „ridica-ma (de jos)", care are diferite variante, una dintre ele fiind fara alcool.

POUSSE CAFE

Cocktail digestiv preparat direct intr-un pahar ingust si inalt, folosind distilate, lichioruri si siropuri de diferite culori, suprapuse fara a se combina, cu ajutorul unei lingurite, incepând cu ingredientul cu densitatea cea mai mare si ajungând la cel mai fluid. Rezulta o bautura cu straturi diferit colorate. Acest amestec este denumit, in Statele Unite, Floated Liqueur.

Pre dinner

In traducere literala „inainte de masa", indica o bautura combinata care se consuma ca aperitiv.

PUNCH

Cuvântul, asociat cu termenul englezesc Cup, indica bauturile amestecate prezentate in vase mari, asa-numitele bowl. Aceste cocktailuri, create in India de colonistii englezi, in secolul al XVIII-lea, erau compuse la inceput doar din cinci ingrediente rom, arrack, ceai, zahar, suc de lamâie la care se adauga apa de la gheata. Actualmente, se folosesc si alte ingrediente, in Europa, punch-ul este considerat hot drink pe baza de distilate, in general rom sau brandy, amestecate cu zahar, lichior de portocale si apa fierbinte si este servit, ornat cu coaja de citrice, in pahare speciale din sticla termorezistenta

RlCKEY

Bautura amestecata, in general dry, pe baza alcoolica, cu suc de lamâie snu lamâie verde, sifon si gheata, in pahare highball sau old fashioned. Face parto din familia Collins, dar fara sirop de zahar. Destul de cunoscute sunt Brandy Rickey, Gin Rickey, Apricot Brandy Rickey si Apple Brandy Rickey.

Sangaree

Varianta a cocktailului Rickey care foloseste, ca inlocuitor al unui distilat, bem sau vinuri ca Sherry, Malaga sau Marsala. Acest cocktail este servit ornat cu un praf de nucsoara rasa deasupra, in pahare old fashioned.

Shell

Pahar american pentru bere.

Short drink

Este termenul care defineste o bautura scurta, adica un cocktail servit in traditionala cupa mica.

Shrub

Familie restrânsa a bauturilor de tip Grog la care se adauga diferite siropuri de fructe obtinute prin folosirea unui cuptor in care fructele sunt fierte cu apa indulcita cu zahar.

Sling

Familie de bauturi lungi frapate (cândva chiar calde), având la baza un distilat la care se adauga suc de lamâie, sirop de zahar si sifon. Cocktailurile Sling sunt servite in pahare tumbler si sunt ornate intotdeauna cu o felie de lamâie si cu o cireasa scoasa din alcool (de tip visinata). Printre cele mai cunoscute si mai apreciate se numara Singapore Sling, Brandy Sling, Vodka Sling si Papaia Sling.

Smash

Cocktailuri preparate in pahare old fashioned si având in compozitie un distilat de baza, un cubulet de zahar strivit cu frunze de menta si gheata. Decoratiunea consta intr-o coaja de lamâie taiata in forma de spiraia, frunzulite de menta si paie retezate la jumatate. Foarte cunoscute sunt Gin Smash, Whiskey Smash si Rum Smash.

Snifter

Este paharul pentru coniac, clasicul ballon frantuzesc.

SOUR

Familie de short si long drinks in care componenta principala este sucul de lamâie. Calitatea deosebita a acestor bauturi consta in faptul ca scot in evidenta asprimea gustului de lamâie in combinatie cu taria distilatului de baza. Redusa sau chiar inexistenta in retete este prezenta zaharului sau a siropului de zahar. Câteodata, se adauga apa rece de la gheata, pentru a dilua bautura care este ornata cu o cireasa confiata. Amestecurile care au devenit celebre sunt numeroase Whisky sau Whiskey Sour, Vodka Sour, Apricot Sour, Egg Sour, Coffee Sour, Amaretto Sour si altele.

Straight

Termen care denumeste o bautura neamestecata, curata, limpede. Este utilizat si pentru a indica un rachiu obtinut dintr-o singura materie prima sau un distilat care nu a fost amestecat cu alte distilate.

Strainer

Este strecuratoarea folosita in boston sau in mixing glass.

SWIZZLE

Famile de bauturi pe baza de alcool, zahar si sifon sau apa carbogazoasa. Aceste cocktailuri se servesc in pahare collins cu Swizzle stick (bastonas pentru a culege spuma). Cândva, instrumentul utilizat era o ramura de planta tropicala. in unele retetare, mai sunt mentionate Brandy Swizzle, Gin Swizzle si Rum Swizzle.

TODDIE

Bauturi lungi, servite calde sau reci, in pahare old fashioned sau tumbler. Au la baza un distilat la care se adauga o felie de lamâie, cuisoare si, in unele retete, Angostura Bitter, cu apa calda sau rece. De mentionat, dar astazi mai putin consumate, Brandy Toddy si Rum Toddy.

ZOMBIE

Termen care nu se mai utilizeaza in prezent, care indica bauturi lungi, cu multe ingrediente si care era servit in pahare speciale.

ZOOM

Termen care nu se mai foloseste acum si care denumea o familie de bauturi lungi care aveau ca ingredient principal smântâna sau frisca.Politica de confidentialitate

Copyright -https://www.retete-online.com