Retete culinare retete legume smantana, din cea mai mare colectie de retete retete legume smantana traditionale.Retete culinare
IGIENA BUCATARIEI

Home | Bauturi | Bucataria araba | Carnuri | Ciorbe | Deserturi | Fripturi | Garnituri | Grecesti | Italienesti | Mexicane | Pentru iarna | Peste | Pizza | Salate | Sanatoase | Vegetariene |
Bucataria este laboratorul casei, unde gospodina plamadeste si chibzuieste hrana zilei necesara pentru mentinerea sanatatii familiei. In acest colt al gospodariei se cere igiena cea mai desavirsita.


Tot in bucatarie se realizeaza cele mai insemnate economii, daca gospodina este priceputa si stie sa le faca toate cu rost.
Pentru a economisi banii si timpul, pentru ca o igiena perfecta sa domneasca in bucatarie, gospodina trebuie sa se deprinda ca orice obiect intrebuintat, sa fie imediat spalat si pus la locul lui.
In bucatarie trebuie sa existe in permanenta un vas cu lesie sapunita. Nu exista alt mijloc mai bun pentru curatirea oricarui fel de vas de bucatarie, ca lesia, sapunul si prafurile care se gasesc in comert care curata repede si dezinfecteaza perfect. Din timp in, timp vasele de bucatarie trebuie chiar sa se fiarba in lesie.

Lingurile cu care se gusta mincarea se tin intr-un vas sau intr-un borcan la indemina si nu se lasa pe masa sau in eratitele cu mincare.
Resturile de la curatirea zarzavaturilor si a altor alimente nu se tin in bucatarie decit atit timp, cit se curata alimentele. Pastrarea lor mai mult timp constituie un focar de infectie, mai ales vara. Mustele, gindacii etc. sint atrasi ^de mirosul si umezeala produsa de aceste resturi.


Daca vasele cu care se lucreaza in bucatarie sau vasele de sufragerie nu sint curatite imediat si daca sint lasate peste zi sau peste noapte nespalate, formeaza cuibare de microorganisme si atrag mustele si gindacii. O adevarata gospodina nu are nici un vas murdar in momentul cind a terminat prepararea prinzului.
Mesele, fundurile etc. se spala cit mai des. Sertarele se spala si se scutura cit mai des de farimitufi si resturi.
Toate alimentele ca: piinea, untul,, brinza, carnea etc, precum si toate eratitele si oalele cu mincare se tin totdeauna acoperite.
Zarzavaturile si alimentele aduse in plus de la camara sau de la. pivnita se vor aseza la loc imediat.
Pentru a pastra o cit mai riguroasa curatenie, zarzavaturile se vor curata pe jurnale in care se vor stringe resturile.
Pentru .alimentele cu miros caracteristic, de exemplu pentru lapte, pentru ceai, pentru ceapa etc trebuie sa existe vase si funduri speciale.
intr-un colt al bucatariei sau intr-un dulap se vor gasi in permanenta doua farfurii mici de tabla sau de pamint cu moloz sau cu cenusa curata, sau prafuri din comert, pentru a fi la indemina ori de cite ori este nevoie.
Resturile de grasime ramase de la prajit si resturile de mincare se vor pastra in vase bine acoperite," ferite de umezeala si de caldura.


Toate resturile de mincare sau de alimente se string si se intrebuinteaza. Nu se va risipi nici un gram, nici o picatura. Unele alimente se prefac si se servesc a doua zi la masa. Resturi, curri sint cojile de la zarzavaturi, frunzele etc. se intrebuinteaza la hrafia unor animale, iar in lipsa acestora, se ard in soba sau se arunca la lada de gunoi.
Cirpele de vase si de bucatarie au un rol insemnat pentru mentinerea igienei. Nu se tin murdare si nu se tin umede deoarece produc miros greu si atrag gindacii si mustele. Intr-o gospodarie bine intretinuta nu exista niciodata cirpe negre. Pentru a economisi" cirpele se pot folosi cit mai mult jurnale la curatirea vaselor, a masinii de bucatarie, a lampii de gatit sau a aragazului.
Niciodata nu se lasa bucataria necaratita peste zi sau peste noapte. In timpul zilei bucataria se aeriseste des si ori de cite ori se formeaza vapori din cauza, oalelor care fierb pe aragaz sau pe lampa.
Un sapun si un prosop nu trebuie sa lipseasca, pentru ca gospodina sa se poata spala pe miini, de cite ori este nevoie.
Hirtiile provenite de la cumparaturi se pastreaza si se folosesc la curatirea masinii, a vaselor etc. Nici intr-un caz nu se arunca la gunoi, cl se ard iarna in soba, vara la o data cu celelalte resturi de zarzavat. Gunoiul depozitai in ilada de gunoi trebuie sa fie cit mai redus.


Galeata de gunoi indispensabila in orice bucatarie tre-'buie golita in fiecare zi, curatita cu jurnale, iar din cind in cind spalata cu lesie.


Impartirea si masurarea timpului, precum si succesiunea treburilor de bucatarie, economisesc timpul si combustibilul.
Inteligenta, priceperea, grija si rostul cu care lucreaza gospodina, calcularea banului, a materialelor care se folosesc in bucatarie, planificarea operatiilor si a timpului, pot aduce belsugul si sanatatea familiei, iar lipsa lor aduce ruina gospodariei si a sanatatii.

SFATURI INAINTE DE PREPARARE

inainte de a se incepe pregatirea oricarui preparat trebuie sa se citeasca cu atentie observatiile si conditiile ce se cer pentru o buna reusita, care preced fiecare capitol. Se va consulta cu mare atentie capitolul „Vitaminele."

Orice aliment care a suferit o fierbere sau o coacere la o temperatura mai inalta isi pierde principiile vii. Este deci necesara revitaminizarea preparatului.
Vitaminizarea alimentelor se face adaugindu-H-se in ultimul moment un alt aliment care sa contina vitamine, ca : smintina, unt proaspat sau margarina, galbenus de ou, zeama de lamivie, verdeata, ardei grasi, rosii, fructe etc.
Cruditatile sint alimentele crude cu care se variaza alimentatia si care aduc vitaminele necesare organismului. Se , recomanda a se servi totdeauna inainte de masa.


Sosurile cu faina prajita trebuie scoase din alimentatie. Se va citi cu atentie prepararea mincarilor calde si reci cu socurile respective.
Degresarea mincarilor inseamna inlaturarea grasimii adunate la suprafata mincarii, dupa ce este gata. Se trage cratita pe coltul masinii si cind grasimea s-a ridicat la suprafata, se ia cu o lingura. La fel se degreseaza si sosul de la* fripturi si se intrebuinteaza la alte preparate.
Degresarea este necesara deoarece grasimile introduse in organism mai mult decit trebuie ingreuneaza, digestia, impiedica buna functionare a organismului, predispun'ndu-l la diferite boli ce pot avea consecinte grave.
Toate preparatele capata un gust mai pronuntat daca se intrebuinteaza grasimi amestecate: ulei si untura, iar . untul se adauga cind preparatul este gata.
Unele preparate in foaie dau un aliment deosebit ca gust si ca prezentare.
Baia de apa este un vas cu apa fierbinte in care ce tine vasul cu mincare, spre a se pastra mai mult timp min-carea calda fara sa scada prea mult si fara sa se arda. Se recomanda in special pentru incalzirea mincarilor la aragaz
Iaurtul inlocuieste drojdia de bere la unele aluaturi si le face chiar mai fragede.
Praful de copt este un praf care se intrebuinteaza pentru a face sa creasca aluaturile. Se gaseste in comert.
Margarina inlocuieste cu succes untul mai ales la uneile prajituri.
Laptele praf inlocuieste laptele la orice preparat.
Vasele de iena sint vase din sticla speciala care merg la cuptor fara sa se sparga ; ele se gasesc in comert. Vasele de lena pot fi inlocuite cu vase de teracota, care de asemenea se gasesc in comert.
Gratinare inseamna rumenirea unor preparate la cuptor. Mentiune. Cantitatile de alimente indicate in retetele din carte sint pentru 6 persoane. Ele sint relative, mai ales pentru legumele care se cumpara cu bucata. Aceste cantitati reprezinta o medie si sint in functie pe de o parte de virsta, sexul, munca depusa si pofta de mincare a persoanelor consumatoare, iar pe de ailta parte, de marimea fiecarei bucati.

Gospodina se va orienta si isi va stabili cantitatea in raport cu cerintele familiei.

Politica de confidentialitate

Copyright -https://www.retete-online.com